onsdag, 19 juni, 2024
21:57:37
UPPLAGA: Sverige
?
x

Sökhjälp:

+ord → hitta med detta ord
-ord → hitta utom detta ord
ord* → asterisk som jokertecken
"ord ord" → hitta orden som exakt fras
Stockholm
12,2°/21,7° Mestadels molnigt med skurar, Vind W 16,7 km/t
torsdag 20
+13,5° / +23,7°
Mestadels soligt
fredag 21
+12° / +22°
Tidvis moln
lördag 22
+12,7° / +20°
Tidvis moln
söndag 23
+14,3° / +22,5°
Tidvis moln

Läkartidningen tilldelas pris för bästa berättande journalistik

→ Läkartidningens reporter Marie Ström vann Fackförbundspressens pris för bästa berättande journalistik när 2023 års bästa journalistik i fackförbundstidningar korades i går. I sitt reportage »Vi ska ligga 10–15 år före och nosa« om sjukstugan i Storuman lyckas hon åskådligt och roligt porträttera människor och komplexa strukturer inom medicin, skriver juryn i sin motivering. Inlägget Läkartidningen tilldelas pris för bästa berättande journalistik dök först upp på Läkartidningen...Läs mer → Läkartidningen / 2024-05-24 10:39

Medicin

Tidsbesparing när journalen snabbt är färdig

→ Läkartidningen 14:47
Den snabba digitala utveckling som sker just nu inom sjukvården, ofta med hjälp av AI, är i grunden väldigt positiv. Men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att den inte omedelbart löser al..

Strejken stoppas helt i Östergötland och delvis i två andra regioner

→ Läkartidningen 14:43
Vårdförbundet avvecklar sin strejk i Östergötland. Orsaken är att regionledningen hävdar att stridsåtgärderna är samhällsfarliga. Även i Skåne och Västerbotten drar facket tillbaka flera ..

Kontaktallergiskt eksem – vanlig arbetsskada i försvaret?

→ Läkartidningen 14:15
Arbetsorsakat kontaktallergiskt eksem förorsakat av produkter som innehåller kolofonium rapporteras i ökad omfattning bland unga rekryter. Hudreaktioner som förorsakas av medicintekniska produkter..

Fortsatt tillsyn för tio akutsjukhus: »Grundläggande problem kvarstår«

→ Läkartidningen 13:27
Över två år efter att Ivos stora vårdplatstillsyn startade kvarstår grundproblemen, skriver myndigheten i sin slutrapport. För mer än en tredjedel av de granskade sjukhusen är läget dessutom ..

Jonas F Ludvigsson fick medalj av Kungen 

→ Läkartidningen 13:06
Barnläkare och professor Jonas F Ludvigsson tilldelas Hans Majestät Konungens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band för sin forskning.Inlägget Jonas F Ludvigsson fick medalj av Kungen  d..

Digitaliseringsrådet och SKR: »Hur korrekt blir det?«

→ Läkartidningen 10:39
Journalteckningar som skriver sig själva efter att ha lyssnat med på samtalet kan vara framtiden, tycker flera läkare som Läkartidningen har talat med. Men det gäller att utvärdera verktygen nog..

Självskrivande journalanteckningar: »Ger läkaren superkrafter«

→ Läkartidningen 10:37
Läkarens bästa vän. Det ska det nya AI-baserade journalanteckningsverktyget kännas som, menar entreprenören Lukas Saari när Läkartidningen träffar honom i kontorslokalen på Waterfront i Stock..

Vårdval specialiserad neurologi kvar i Region Stockholm

→ Läkartidningen 08:55
Vårdval specialiserad neurologi ska inte avvecklas enligt den tidigare planen. Vårdvalet blir kvar i sin nuvarande form samtidigt som neurologivården i den egna regin byggs ut.Inlägget Vårdval sp..

Viktigt att minska doserna aciklovir vid nedsatt njurfunktion

→ Läkartidningen 08:14
Prov inkommer i stort sett veckovis från framför allt intensivvårdsavdelningar och infektions- och njurmedicinska kliniker där patienter har fått för höga doser av aciklovir med höga nivåer a..

Vård på »svältdiet« – Region Värmland höjer skatten

→ Läkartidningen 2024-06-18 15:26
Underfinansierad sjukvård och för låga statsbidrag. Det är bakgrunden till att majoriteten i Region Värmland går fram med ett förslag om att höja skatten under onsdagens regionfullmäktige.Inl..

Läkare vill att Region Uppsalas beslut om hemförlossningar rivs upp

→ Läkartidningen 2024-06-18 15:11
En grupp läkare vill att Förvaltningsrätten ska riva upp Region Uppsalas kritiserade beslut om finansierade hemförlossningar. »Politiker som styr vården efter trender på sociala medier är helt..

Noceboeffekten – när orden kan skada

→ Läkartidningen 2024-06-18 13:35
Johan Bengtsson har läst »The nocebo effect. When words make you sick«. Boken tar upp flera studier som pekar på noceboeffektens relevans, och författarna anser att kunskapen om noceboeffekten m..

4 frågor till Svensk internmedi­cinsk förening

→ Läkartidningen 2024-06-18 12:55
Christine Sävervall, ordförande i Svensk internmedicinsk förening, specialistläkare i internmedicin och sektionschef, Skånes universitetssjukhus Lund, svarar på 4 frågor.Inlägget 4 frågor til..

Nya stipendier för distriktsläkare: »Vi vill se vad folk är sugna på«

→ Läkartidningen 2024-06-18 10:59
Provinsialläkarstiftelsen lanserar fortbildningsstipendier för distriktsläkare i samråd med Svenska distriktsläkarföreningen (DLF). Totalt finns 100 stipendier att söka och som mest kan man få..

Registrering och rapportering av kliniska studier kan bli bättre

→ Läkartidningen 2024-06-18 10:27
Många kliniska studier i Norden rapporteras med lång fördröjning eller inte alls. Ofta registreras studier retrospektivt, och registren är inte alltid uppdaterade.Inlägget Registrering och rappo..

Till minne av Jörn Delvert

→ Läkartidningen 2024-06-18 10:01
Vår mångårige vän och kollega barnläkaren Jörn Delvert (f. Persson) har gått bort på grund av en tragisk olycka, 79 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Kicki, barn och barnbarn.Inlägge..

Han blir Blekinges nya regiondirektör

→ Läkartidningen 2024-06-18 08:59
På måndagen beslutade regionstyrelsen i Blekinge vem som blir ny regiondirektör. Valet föll på en kommundirektör hos en sydsvensk granne: Anders Johansson.Inlägget Han blir Blekinges nya region..

Påminn om vaccin!

→ Läkartidningen 2024-06-18 08:46
»… barnvaccinationsprogrammen påverkades mycket negativt av nedstängningarna i Europa, vilket har lett till flera mässlingsutbrott inklusive dödsfall hos barn.«Inlägget Påminn om vaccin! dö..

Är den svenska sjukvården redo för Nato?

→ Läkartidningen 2024-06-18 08:44
»Natokraven kommer inte att vara förhandlingsbara, utan definitiva.«Inlägget Är den svenska sjukvården redo för Nato? dök först upp på Läkartidningen...

Nya rekommendationer för infusion av betalaktamantibiotika

→ Läkartidningen 2024-06-18 08:36
Kontroll av antibiotikakoncentrationer i plasma (TDM) bör övervägas när det finns anledning att misstänka en avvikande farmakokinetik.Inlägget Nya rekommendationer för infusion av betalaktamant..

Nyheter

Storförlust för Ockelbo 2 - 0–6 mot Norrham Hamrångebygden

→ Gefle Dagblad 21:44
Storförlust för Ockelbo 2 - 0–6 mot Norrham Hamrångebygden..

Boden bäst i derbyt – vann heta matchen mot IFK Luleå

→ Norrländska Socialdemokraten 21:42
IFK Luleå började och avslutade bra – men timmen däremellan tillhörde Bodens BK. Derbyts stora kung blev Renan Faustini – som spelade fram till två mål och satte själv ett läckert långsko..

Säkerhet

Ny version av ”Den blomstertid nu kommer” varnar för digitala faror

→ Aktuell Säkerhet 15:43
Sommarperioden innebär tyvärr en kraftigt ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. Brottslingar utnyttjar olika former av social manipulation och tekniska lösningar för att lura t..

STUDIE: Svårt för myndigheter att använda AI på ett lagligt sätt

→ Aktuell Säkerhet 13:12
I Sverige har debatten kring användningen av molntjänster och lösningar med AI-funktionalitet i offentlig sektor varit omfattande. Den svenska sekretesslagstiftningen har nyligen ändrats för att ..

Avråder från resor

Colombia - avrådan

→ UD avråder från resor 2024-01-24 11:15
Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 24 januari 2024 beslutat om att utöka avrådan för Colombia. I Colombia gäller avrådan för olika departement, regioner och kommuner. ..

Ecuador - avrådan

→ UD avråder från resor 2024-01-24 10:40
Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 24 januari 2024 beslutat om att utöka avrådan för Ecuador. Följande avrådan gäller:UD avråder från icke nödvändiga resor till pr..

Etiopien – avrådan

→ UD avråder från resor 2023-10-30 16:12
Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 30 oktober beslutat om att ändra avrådan för Etiopien. Följande avrådan gäller: Utrikesdepartementet avråder fort..

Livsmedel

Mindre salt i bröd och charkprodukter

→ Livsmedelsverket 05:00
Mängden salt i bröd och chark, som korv och skinka, som köps i butik har minskat de senaste åren. Livsmedelsbranschen har under flera år arbetat för att minska mängden salt och nu syns resultat..

Bra med näring men fortfarande för mycket dioxiner i maten

→ Livsmedelsverket 2024-06-17 10:25
Maten vi köper innehåller tillräckligt av de flesta näringsämnen. Mängden av miljögifterna dioxiner och PCB som vi får i oss från maten är den lägsta sedan mätningarna startade för 25 år..

Di Luca & Di Luca återkallar Mortadella - kan innehålla pistagenöt

→ Livsmedelsverkets - återkallanden 2024-06-15 07:25
Di Luca & Di Luca återkallar Mortadella eftersom den kan innehålla pistagenöt vilket inte framgår av innehållsdeklarationen...

Biltrafik

Trafikstörningar i södra Sverige på grund av spårfel

→ Trafikverket - nyheter 2022-03-30 13:19
Resenärer som ska resa mellan Stockholm och Malmö eller Göteborg – kontrollera om resan ändrats. Just nu pågår upprustningsarbeten och hastighetsnedsättningar till följd av ett akut spårfel..

Vi reparerar bron över järnvägen i Vingåker

→ Trafikverket - lansvisa nyheter 2022-03-29 08:00
Mellan den 4 april och den 3 juni reparerar vi bron över järnvägen i Vingåker på Storgatan, väg 560. När vi gör arbetet stänger vi av ett körfält över bron och trafiken får passera med hj..

På måndag kan tågen börja rulla genom Tyringe igen

→ Trafikverket - nyheter 2022-03-25 11:29
I drygt en vecka har tågtrafiken genom Tyringe varit stoppad efter att en godsvagn hoppat av spåret och slagit sönder en spårväxel och närmare 1 700 sliprar...

Rättsväsendet

Skadestånd för sålda mynt

→ InfoTorg Juridik 13:14
Hovrätten: Kungliga Myntkabinettet, KMK, anses ha visat att en del av de mynt en före detta anställd sålt härrör från KMK. Genom försäljningen anses den före detta anställde ha orsakat KMK ..

Beviljas vårdnad trots brister i omsorg

→ InfoTorg Juridik 09:34
HD: Det anses vara bäst för barnen att vårdnaden får vara kvar hos mamman, trots att hon har brustit i omsorg om barnen när det gäller att tillgodose deras behov av kontakt med pappan. Rättsomr..

Resning på grund av jävig åklagare

→ InfoTorg Juridik 09:33
HD: En åklagare som tidigare varit anställd på en advokatbyrå som företrätt en av målsägandena i ett brottmål bedöms ha varit jävig. Resning beviljas därför. Rättsområde: Allmän straff..

VALUTAKURS

GBP13.2823
CHF11.8091
EUR11.2221
USD10.4440
SGD7.7320
CAD7.6159
AUD6.9669
NZD6.4021
AWG5.7982
ILS2.8159
MYR2.2191
DKK1.5045
CNY1.4391
HKD1.3378
NOK0.9885
MXN0.5665
CUP0.4056
TRY0.3211
THB0.2847
PHP0.1776
DOP0.1769
INR0.1252
RUB0.1251
ISK0.0751
JPY0.0661
LKR0.0342
IDR0.0006